25/7/07

El miedo a prevaricar veta la moción que pedía parar las obras en Muntanyans II

Diari de Tarragona COSTA
Alternativa Baix Gaià (ABG) presentó ayer en el plenario una moción que pedía por la paralización «de inmediato» de las obras de urbanización del plan parcial Muntanyans II. La propuesta fue desestimada más por miedo a prevaricar que no por diferencias políticas.
por jordi cabré |

Lluís Suñé, el portavoz de ABG, fue el encargado de argumentar la propuesta y la defendió con pasión. Expuso a la sala, llena hasta la bandera, que el Ayuntamiento «mantenía desde hace tiempo una actitud pasiva» y que en tres años no se había hecho nada que impidiera que a día de hoy, las máquinas estén urbanizando el plan parcial. Argumentó que la futura construcción de viviendas estaría sobre una zona inundable y citó artículos de leyes para demostrar que se estaba cometiendo un error en Muntanyans II.

Aunque hubo intervenciones de todos los grupos, la primera en explicar que lo que pedía Suñé se salía de los cauces legales fue la portavoz de L'Agrupació, MªDolors Toda, quien explicó que «la moción tiene razón, pero no se puede demostrar». Toda enseñó el camino para intentar paralizar las obras, si se desea, que no es otra que pedir la revisión de la licencia para ver si tiene todos los requisitos que necesita. Pero también expuso a Suñé que «las cosas hay que hacerlas bien hechas y una moción como ésta es inejecutable».

CiU, que apoyó la moción de ABG, quiso ser valiente y su portavoz, Daniel Masagué, explicó que «creo que es mejor que me inhabiliten a que se haga en esa zona una desgracia». El portavoz nacionalista hacía referencia a un informe jurídico encargado por ERC al secretario municipal, Rafel Orihuel, en el que se exponía que el apoyo a la moción por parte de los concejales podría constituir delito de prevaricación y que ello podría terminar en inhabilitación.

Tanto el PSC como ERC, los dos socios de gobierno ante la absencia ayer del portavoz del Grup Independents per Torredembarra (GIT), argumentaron su voto en contra y recordaron a ABG que era la Generalitat quien había dado la licencia y que ella debía tomar cartas en el asunto

20/7/07

La fiscalia veu indicis de delicte en l'aprovació de Muntanyans II a la Torre

Deriven el cas al jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona, que ja ha començat les diligències prèvies

AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
La fiscalia de Tarragona ha tramès l'expedient obert sobre el pla parcial Muntanyans II a Torredembarra al jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona, després d'un any d'investigació en què l'òrgan ha vist indicis de delicte en el cas. Les diligències s'han fet en base a la denúncia presentada la primavera del 2006 pel torrenc Silvestre Morros, membre de la Plataforma Salvem els Muntanyans i exmilitant d'ERC, en què argumenta la presumpta existència de corrupció en l'aprovació del projecte urbanístic, i especialment, en la revisió del pla d'ordenació urbanística municipal, aprovada el 2002. La denúncia carrega sobretot contra membres del govern local del moment, com l'ara president de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló (ERC).


+ Les màquines ja han començat a treballar als terrenys de Muntanyans II. Foto: ROSA BONCOMPTE
Les diligències prèvies que ara ha obert el jutjat d'instrucció serviran, tal com va explicar ahir el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, per «contrastar» la informació recopilada per la fiscalia i per decidir, en última instància, si el cas s'arxiva o si es tracta en judici. Durant el procés també podrien ser citades a declarar persones implicades.



INFORME «PERDUT»
La denúncia, que Morros va presentar amb dues declaracions davant de la tinent fiscal Maria José Osuna durant la primavera del 2006, incideix sobre l'existència d'un informe elaborat pel Ministeri de Medi Ambient l'any 2001 (simultàniament al procés de revisió del POUM de Torredembarra, on es va contemplar el pla Muntanyans II, ja aprovat el 1988), en què es recomanava l'expropiació dels terrenys del polèmic pla parcial i de Muntanyans I (ara parcialment construït com a urbanització, Nova Torredembarra). Tots dos projectes se situen a tocar de l'Espai d'Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell.

Segons Morros, el fet que aquest informe no es tingués en compte durant el procés de revisió del POUM (de fet, tot i que el Ministeri de Medi Ambient en va enviar sis còpies, cap ha estat registrada al consistori) pot ser un indici de pressions de les empreses promotores (Vicsan i Vegas del Guadaira) cap als regidors de l'Ajuntament, llavors encapçalat per l'alcalde Miquel Àngel Lecha (CiU), i del qual també formaven part Bargalló (com a regidor d'Urbanisme i Medi Ambient), l'alcalde actual, Manuel Jiménez (PSC) i els ara regidors Ramon Ripoll (PSC) i Gerard Ciuró (ERC).



RISC D'INUNDACIONS
Les declaracions de Morros davant la fiscalia també fan referència al risc d'inundabilitat dels terrenys de Muntanyans II, motiu que va provocar la suspensió cautelar de la seva aprovació per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme el 2004. Precisament, contra aquesta decisió van presentar un recurs tant l'empresa promotora com l'Ajuntament de Torredembarra, i van ser estimats en part pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, que va reduir l'espai edificable tot i mantenir el nombre d'habitatges.

Contra el pla, que preveu 550 habitatges, s'han organitzat diverses manifestacions i accions reivindicatives en els últims tres anys a Torredembarra.

13/7/07

ERC ENTRA AVUI AL PACTE

(Tret del Diari de Tarragona)
ERC se suma hoy a PSC y GIT, pero el gobierno seguirá en minoríaEl tripartito deberá buscar un nuevo socio antes de fin de año, tras la negativa de ABG de unirse a ellos
jordi cabré | jcabre@diaridetarragona.com

El pleno extraordinario que ha abierto la nueva legislatura torrense tendrá algunos puntos que caducarán en un plazo de 48 horas, ya que en lo referente al reparto de carteras sufrirá una variación con la entrada de un nuevo socio, ERC, que hoy firmará el acuerdo para gobernar junto al PSC y el Grup d'Independents per Torredembarra (GIT).


El portavoz republicano, Gerard Ciuró, admitía ayer tras el cierre de la sesión que hoy firmarán la adhesión y el sábado posiblemente emitan una nota informativa argumentando la postura y conociendo las carteras que les cederán los ediles socialistas.

Este pacto, entre PSC (5), GIT (1) y ERC (2) no permitirá que el nuevo gobierno tenga mayoría absoluta, por lo que deberá intentar en los próximos meses un acercamiento a la oposición para poder sumar un mínimo de 9 y tener estabilidad en esta nueva legislatura.

El alcalde, Manel Jiménez, admitía que tras romper las negociaciones con ABG no quedó más remedio que formar un gobierno minoritario el pasado 16 de junio y terminar de atar algunos flecos con ERC, que se han solucionado esta semana.

Precisamente, el portavoz de ABG, Lluís Suñé, argumentaba que la decisión de su partido, respaldada por asamblea, venía condicionada por la falta de consenso con las propuestas que había encima de la mesa, y ello provocó, después de la constitución del nuevo consistorio, que se rompiera cualquier posibilidad de acuerdo y que los ecosocialistas asumieran su rol en la oposición.

El sueldo del alcalde

Aunque era el primer pleno y la designación de concejalías levantó cierta expectación en la sala (hubo una veintena de asistentes), lo cierto es que la sesión fue rápida y amena.


Sólo la votación de la retribución del alcalde Manel Jiménez, que está en dedicación exclusiva, comportó una pequeña confrontación entre Jiménez y la portavoz de L'Agrupació, Maria Dolors Toda, quien votó en contra al considerar un sueldo demasiado alto. El alcalde, que cobrará alrededor de 55.500 euros al año, se defendió argumentando que el sueldo está por debajo del convenio y dentro de las recomendaciones de la Federació Catalana de Municipis.

12/7/07

PRIMERA SORPRESA

El Plenari d’avui ha comportat la primera sorpresa del mandat. L’equip de govern, en minoria, s’ha vist obligat a retirar de l’ordre del dia el punt de l’aigua. Públicament ha estat perquè es volia una majoria més àmplia, però en realitat ha estat la falta de suports la que ha obligat a retirar el punt abans de perdre’l, haver de començar el procediment de nou i haver-lo de fer com déu mana.
La clau de tot ha estat el GIT d’Ardevol que es veu obligat a votar per l’abstenció per consigna de partit. Per cert, ens comenten que de consignes de partits n’hi ha per tothom i venen de Barcelona i tot... Els tentacles hídrics són molt llargs!
Continuarem observant els moviments dels partits. Qui cedirà? I quan cedeixi, a canvi de què?
L'obligació de ratificar l'acord del plenari de l'anterior legislatura en un mes, és vigent, o tot era una invenció de tantes? Ufff, amb la calor que fa i tantes preguntes!

11/7/07

JA ÉS UN FET.

JA ÉS UN FET.

Segons m’han confirmat diversos confidents, ERC entrarà a formar part de l’equip de govern de manera immediata. Segons em diuen en una assemblea feta ahir al vespre els regidors van imposar el seu criteri per formar govern amb el PSC i GIT, tot i l’oposició de bona part de l’assemblea.
Segons uns confidents, els regidors d’ERC mantindran les carteres de l’anterior legislatura, altres confidents em diuen que els regidors d’ERC agafaran noves regidories com Esports i Turisme. Ciuró serà a més primer tinent alcalde.

10/7/07

CONVOCATORIA PLENARI



Tret de Francesc Mercadé

9/7/07

ÈPOCA DE VACANCES

Com que ja és època de vacances em permetreu que durant aquesta temporalitat vagi espaiant les aportacions al blog i a l’agost, vacances.

EL CALOR HO PARA TOT, MENYS L’AIGUA

Es nota que ja estem de vacances perquè els nostres confidents i els nostres polítics tenen molt poques ganes de treballar. Sembla que tot continuarà d’aquesta manera fins després de la festa major.
El Ple de l’aigua, que s’ha de fer aquesta setmana, serà l’única moguda que hi haurà. De fet un confident em diu que el PSC no té pressa de res perquè ja tenen assegurat el suport suficient per tirar endavant el tema de l’aigua.
Aquest seria; el PSC+ERC+PP+GIT= a 9 regidors. En contra hi hauria; CIU+ADT+ABG= a 8 regidors.
Les votacions seran molt ajustades i presentaran dues modificacions importants repecte a les que es van fer abans de les eleccions. CIU que va votar a favor ho farà en contra. Masagué i companyia ja es van mostrar contraris a la decisió dels seus antics representants.
El GIT, en canvi, votarà a favor. És el preu que ha de pagar Ardevol per formar part de l’equip de Govern.
Grangel també haurà de votar a favor si no vol que l’alcalde hagi d’utilitzar el seu vot de qualitat, tot i estar recusat per una de les empreses, i haver-se abstingut amb anterioritat.