9/9/07

L'AIGUA CONTINUA DIVIDINT LA TORRE

(Notícia del PUNT)
L'equip de govern busca suport per a l'adjudicació i CiU demana que el concurs es declari desert

AZAHARA PALOMARES. Torredembarra
L'adjudicació del servei de gestió de l'aigua continua sense estar clara a Torredembarra. Després que el mes de juliol l'equip de govern es veiés obligat a deixar sobre la taula, i per tant anul·lar, la ratificació de l'adjudicació aprovada al juny pel ple en funcions, l'executiu en minoria continua sense els vots suficients per tancar el procés de concessió. Els dubtes d'un dels socis de govern (l'únic regidor del GIT) i l'oposició de CiU, ABG i l'Agrupació compliquen un escenari que l'alcalde, el socialista Manuel Jiménez, encara confia a tancar abans de l'octubre, una fita que segons PSC i ERC milloraria el servei i reduiria la despesa.


+ L'empresa concessionària haurà d'abonar una partida pel clavegueram d'Antoni Roig. / Foto: R.B.


9 NOVEMBRE 2006


Per tal d'obtenir el suport de Santiago Ardèvol (GIT), a petició seva el batlle ha encarregat un altre estudi jurídic sobre el procés, i fins i tot ha anunciat la possibilitat que es faci un acte «obert a tots els ciutadans per deixar clar que el procés ha estat nítid».

Amb un suport hipotètic del GIT i el vot favorable de l'edil del PP, PSC i ERC (també al govern) podrien tirar endavant l'adjudicació.

En cas que alguna d'aquestes potes fallés, però, el procés podria trobar-se en un camí sense sortida.



UN ALTRE MODEL
Un dels pols de resistència a la concessió es troba en el principal grup de l'oposició, CiU, que s'ha desmarcat així de la postura mostrada pels edils de la formació en el mandat passat. El cap de llista, Daniel Masagué, va demanar que el concurs es declari desert en vista de l'accidentat procés d'adjudicació (vegeu cronologia) i que s'opti per la creació d'una empresa mixta per a la gestió del servei. Una postura similar a la defensada per l'ABG, que reclama que s'estudiï la constitució d'un ens públic, tot i que el 2006 va votar a favor del plec de condicions del concurs. Pel regidor convergent, els entrebancs i «dubtes» generats durant la licitació són fruit de «les presses» amb què, al seu parer, s'ha volgut completar el procés. Masagué tem les repercussions econòmiques per al consistori si s'acaba fallant a favor de tres contenciosos presentats en contra del procés (un pel mateix edil i i dos per dues de les empreses presentades, Sorea i CGAC), i considera «improcedent» l'adjudicació votada per un ple en funcions. «No podem estar 25 anys, que són els que dura la concessió, en sospita», afirma. Masagué ja va al·legar contra el plec de condicions perquè considera que deixa el consistori i els ciutadans en situació «d'indefensió» ja que no hi ha una memòria detallada de les inversions necessàries en clavegueram, i lamenta que no es fes una avaluació alternativa a la dels tècnics municipals i sí s'invertís una quantia similar en un informe jurídic per justificar la votació del mes de juny.

ERC DEFENSA EL CONTRACTE
ERC ha fet una crida als partits perquè donin suport al projecte, al·legant una millora del servei i un estalvi pel nucli. Els republicans critiquen la «incoherència» d'ABG, la «reticència» del GIT i la «demagògia» de l'Agrupació.





1982 - Es signa el contracte d'arrendament amb Sorea. El tracte no inclou clavegueram ni pluvials.

1987 - Es prorroga el contracte fins a l'any 1989, i així successivament fins a l'any 2004.

2004 - Nova pròrroga per un any. S'acorda elaborar un plec de clàusules per a l'adjudicació en concurs públic.
- S'aprova el plec de clàusules.

23 Maig 2007 - Un jutge paralitza el ple en què s'havia de votar l'adjudicació a Aqualia, basant-se en un recurs de Sorea. La suspensió cautelar s'aixeca cinc dies després.

8 Juny 2007 - S'aprova l'adjudicació en un ple extraordinari i en funcions. Cal que es ratifiqui al nou mandat.

12 Juliol 2007 - La falta de suport fa que es descarti votar la ratificació. L'adjudicació queda anul·lada.

25 comentarios:

Anónimo dijo...

Canviar el rumb d’ERC,es una qüestió urgent¡
Mols dels ciutadans de Torredembarra, segons comentaris darrerament, valoren negativament la política i els polítics de casa nostra.
I mentre això passa&. què hi fa ERC en aquest govern?
La nostra ciutadania està demanant a crits poder adherir-se a un projecte de pople clar. És urgent, molt urgent, que els militants i votans d'Esquerra fem una anàlisi acurada de la situació política a casa nostra, que valorem quina és la responsabilitat del govern i de la direcció d'ERC local, en el desgavell que hem viscut aquest estiu i que, després, actuem en conseqûència.
Aquells que només tenim un objectiu , que és caminar decididament cap a fer un pople per viure, hem de ser coherents. Malauradament la direcció del nostre partir ha decidit, unilateralment, un canvi de rumb que ens ha portat a una pèrdua constant de vots i al desencís general, dels propis militants i dels votants i que ens ha convertit en corresponsables de tot aquest mal govern.
Els militants estem convençuts que una altra estratègia és possible i urgen.
Hem de recuperar la confiança dels centenars de votants que ens han abandonat perquè no entenen ni la "pluja fina" ni "el patriotisme social" ni les discrepàncies, ara ja públiques, dels actuals dirigents del partit i dels regidors.
Ens cal compromís i feina. Necessitem tota la militància d'ERC perquè nosaltres creiem en l'assemblearisme i estem convençuts que creixerem com a partit no a partir de consignes ni de fidelitats personals sinó a partir de la confrontació d'idees, del debat i de la fidelitat als nostres principis.
Companyes i companys, si no estem a l'alçada de les circumstàncies no serem nosaltres qui liderarem el nostre poble.
Tenim una responsabilitat històrica: posem-nos a treballar.
ERC no ha de convertir-se en un partit de consignes com pretenen alguns des de fa temps,ni portaveu,ni manipulat per el PSC.
ERC ha de continuar essent un partit de gent compromesa i coherent que vol actuar d'acord amb els seus principis,lliurement. No ens espera un camí planer, però els militants estem preparats, som corredors de fons..,)

Anónimo dijo...

No hem arribat al número màgic dels 100 dies de govern.
Malament anirem si ens creiem que han fet tot el que calia; l'esperit crític, l'autocrítica ens ha d'acompanyar sempre.
En tot projecte hi ha la fase de diagnosi, la d'execució i la d'avaluació.
En aquests moments ens trobem en la primera fase en la majoria de nous projectes, alguns dels quals ja simultanieja amb els primers passos d'execució.
Ara és l'hora de valorar si el diagnòstic és encertat i si es considera el camí correcte i adequat per trobar solucions; encara no es pot avaluar res, perquè no seria consistent, però perquè la ciutadania en general pugui jutjar l'encert o no de les nostres anàlisis hem de ser transparents i oberts, o sinó farem un mal servei a la vila.
Està molt bé això dels 100 dies, o la valoració a mig mandat, o la del final, però nosaltres el pople, hem de tenir la capacitat d'analitzar diàriament, sigui festiu o feiner, si la feina segueix el rumb fixat, que no es veu, si és millorable,que u es i molt, en què flaqueja el govern per tots els costads .
Si no ho fem així fracassarem.

Anónimo dijo...

"el diari de la Torre us desinformarà properament"

Anónimo dijo...

Me han informado que l'Agrupacio haria lo que fuera necesario para entrar en el equipo de gobierno, aunque saben que no los quieren.
Están convencidos el votar si a la adjudicación del agua, con tal de entrar, pero siguen esperando la llamada.

Salut

Anónimo dijo...

Convido al meu company d'Esquerra, que faixi arribar a la resta de la militancia el aclariment de que vol dir en això "de que estem preparats". Ho diu per estar proper a l'Ejecutiva? o bè per estar recolzat per un bon nombre de militants que han treballat i debatut sobre aquets temes?.En tot cas com no som un grup massa gran, i ens coneixem quasi tots, de segur que d'un en un ens ho pots explicar. A veure si es veritat.
Demá al acte de l'ofrena de segur que hi estarem tots. Aika

Anónimo dijo...

Amb el tema de l'aigua totes les cartes i ofertes sobre la taula prou especulacions i interessos propis demostreu amb totes les dades cadescuna de les millores proposades i que el poble pugui veure la claretat de que se esta parlant fa masses mesoss'ha de ser honest i clar PROU ESPECULACIO I MIREU EL MILLOR PER EL POBLE I NO PER UN PROPI

Anónimo dijo...

Aquesta tarde no te vist. Aika

Anónimo dijo...

Jo si que te vist a tu que escrius en l'anonimat fent veure que ets d'esquerres i d'esquerres no en tens res. Aika

Anónimo dijo...

i tù no ho fas des de l'anonimat?. Si saps qui soc, sabrás que en mi pots parlat sempre que vulguis. I els carnets d'esquerra de segur no els dones tù. es patrimoni teu definir l'ideologia dels altres? De segur em coneixes? crec que no. Animat. Aika

Anónimo dijo...

confidente: tu blog es una mierda y tu mas tonto que una polla liada en un trapo, cambia el royo.

Anónimo dijo...

Als torrencs hi han una quants que ens volen confondre. No entenc res,l'adjudicació de l'aigua, sobre el paper, és correcte i tots els moviments s'han fet de manera legal. Fins i tot el jutge ho va reconèixer. Què ha passat doncs, és perquè l'empresa actual ha intentat parar el concurs fruit de la impotència al veure que altres empreses estan més ben preparades que ella? I què hi pinta el massagué en tot això? Què ens vol fer creure als torrencs?

Anónimo dijo...

El problema és que tothom s'apunta a tot i els principis ideològics i personals queden en un segon terme.
Trasparencia i mens demagògia.
Una empresa mixta seria lo millor per l´Torre.
No cal fer el paperina!,ni intentar manipular tan.

Anónimo dijo...

Com t'atreveixes a apostar per una empresa mixta si ni tan sols saps que és una concessió...el problema és que la gran majoria no l'interessa el tema de l'aigua, però una minoria l'utilitza per arribar allà on les urnes no els han permès.

Anónimo dijo...

A l'anònim de les 2:34: Suposo que la transparència la demanes a aquells que han paralitzat el concurs, perquè el concurs en si ha estat molt clar per part de l'ajuntament.

Anónimo dijo...

Pediria a estos señores que siempre hablan de l'agrupacion se dirijan a la pagina del sole i les informara de sus intenciones...siempre lanzais piedra y nunca dáis ni una por el momento

Anónimo dijo...

El mes de novembre de 2006 es va engegar el procés per actualitzar el contracte amb la companyia que gestiona l'aigua i el clavegueram. L'Ajuntament va optar per un concurs públic entre diverses empreses privades per fer una concessió del servei. El plec de condicions que han regit el concurs, així com la valoració i l'informe final han estat tècnicament impecables però políticament insostenibles: En primer lloc, pensem que el termini de 25 anys de concessió és molt llarg i impedeix la intervenció de l'Ajuntament en el sistema fins que s'acabi la concessió. Fins i tot a nivell d'inversions no cal un termini tan ampli, ja que qualsevol empresa pot amortitzar-les en 10-12 anys.En segon lloc, el model de gestió que es desprèn és el d'un creixement urbanístic desmesurat. Segons les projeccions de facturació, en 25 anys es dobla la població de Torredembarra, cosa que el PGOU permet, però no cal que sigui en 25 anys, sinó d'una manera més lenta i progressiva, per tal d'evitar fractura social i afavorir la integració dels nouvinguts.En tercer lloc, la projecció a 25 anys dels volums facturats que es recull en l'informe de valoració d'ofertes no té res a veure amb la previsió que fa l'Agència Catalana de l'Aigua per Torredembarra fins l'any 2025. Per exemple, la disponibilitat d'aigua en alta per l'any 2007 és de 1.719.682 m3 (segons l'ACA) i en canvi es preveuen facturar 2.613.363 m3 el primer any de contracte (que pot coincidir amb l'any 2007). Això vol dir que, o bé el consum d'aigua es dispara de manera insostenible, o bé el 42% del volum que es factura no és consum real. Aquesta política de facturacions només es pot sustentar establint uns mínims en la factura iguals o superiors als 36 m3 actuals i per tant no hi ha possibilitat de reajustar el rebut de l'aigua als consums reals de la població, una demanda històrica dels ciutadans. En els successius anys de concessió aquesta diferència encara s'accentua més.Finalment, si l'increment d'aigua facturada fos per un consum més elevat, ens trobaríem davant d'un panorama pitjor. Els recursos propis són els que són i la concessió d'aigua de l'Ebre és limitada i no hi ha perspectives d'ampliar-la. Ni en les clàusules del concurs ni en les ofertes presentades no s'indica altra font d'aigua que les que existeixen actualment. No cal dir que en aquest context és impossible estalviar d'aigua. Respecte la millora econòmica que representa aquesta concessió hem de reconèixer un estalvi de 58.020,06 € el primer any, però es redueix ràpidament i a partir del tercer any el cost del servei és superior a l'actual, en part per l'augment de volum d'aigua facturada, i en part per l'increment del 2'5% anual de la tarifa de servei. És enganyós creure que les inversions en xarxa de clavagueram que ha de fer l'empresa adjudicatària siguin gratuïtes per als usuaris, ja que amb l'increment d'ingressos dels anys successius l'empresa de seguida recupera la inversió.Per nosaltres és més encertat crear una empresa pública, ja que es pot gestionar directament el recurs i es pot reinvertir la totalitat del benefici directament en el servei. Les empreses públiques de serveis són força freqüents i presenten l'avantatge que són econòmicament independents de l'Ajuntament, gestionades per tècnics, poden invertir i endeutar-se sense les limitacions del pressupost municipal. Però en canvi estan controlades pels representants polítics que poden aplicar amb immediatesa les polítiques que creguin més oportunes com l'estalvi d'aigua i la tarifació segons el consum. Les inversions que es preveuen en les clàusules del concurs també les pot fer l'empresa pública i així es tanca el cicle on els beneficiats són els ciutadans.

Iris G., regidora del grup municipal ABG

Anónimo dijo...

concesión.
(Del lat. concessĭo, -ōnis).
1. f. Acción y efecto de conceder.
2. f. Otorgamiento que una empresa hace a otra, o a un particular, de vender y administrar sus productos en una localidad o país distinto.
3. f. Acción y efecto de ceder en una posición ideológica o en una actitud adoptada.
4. f. Der. Negocio jurídico por el cual la Administración cede a una persona facultades de uso privativo de una pertenencia del dominio público o la gestión de un servicio público en plazo determinado bajo ciertas condiciones.
5. f. Ret. Figura que se produce cuando la persona que habla conviene o aparenta convenir en algo que se le objeta o pudiera objetársele, dando a entender que aun así podrá sustentar victoriosamente su opinión.

Anónimo dijo...

Querido anonimo socialisto tu si que sabes, pero las cosas las haceis con el culo.
Y asi van las cosas.
Quien más o menos paga el recibo del agua,y si importa a más de lo que tu te imaginas.

Anónimo dijo...

Molt bé, has fet el primer pas per saber què és una concessió, buscant el significat genèric al diccionari.
Ara et falta saber els avantatges que aquesta comporta i perquè un ajuntament petit com el nostre li es tan complicat gestionar directament un servei tan complex com és el de l'aigua.

Anónimo dijo...

intentaré ser breve, a diferencia de mis predecesores en este blog,

Con la nueva concesión municipal del agua, ¿vamos a dejar de pagar 36m3 de agua de consumo mínimo al trimestre que por mas que lo intento nunca llego a consumir?

:-(

PS1: me sud... la p... si es Sorea,Aqualia o Hijos de Manuel Jimenez S.L la que se encargue del tema. Simplemente, que me cobren el agua que realmente consumo.

Anónimo dijo...

A aLTAFULLA TENEN UNA EMPRESA MIXTA I SI NOSALTRES SOM PETITS ELLS DEUEN SER MINUSCULS!

Anónimo dijo...

A Altafulla no saben on s'han posat, a La Torre encara hi som a temps, de moment amb aquest concurs anem pel bon camí.

Anónimo dijo...

Com es nota que aquest blog es obert per tothom fins i tot empleats d'Aqualia!

Anónimo dijo...

no crec,jo tiraria més cap a la plaça del castell....

Anónimo dijo...

DIARI AVUI,14/09/07

" UN INFORME EXTERN RATIFICA LA TASCA DELS TÈCNICS MUNICIPALS EN L'ADJUDICACIÓ A AQUÀLIA DEL SERVEI D'AIGUA DE TORREDEMBARRA.

Un nou informe de caràcter extern que analitza l'adjudicació del servei d'aigua de Torredembarra ha ratificat la feina feta pel secretari i l'interventor de l'Ajuntament en el procediment de concurs públic i avala els criteris que van fer guanyadora l'empresa Aquàlia. L'informe ha estat presentat aquets dijous en comissió informativa i ja és a mans dels diferents grups polítics del consistori. Des de l'equip de govern, l'alcalde s'espera que el document ajudi a desencallar el tema i la setmana vinent, abans del plenari, tots els grups en facin una valoració ja que actualment la concessió està aturada per no comptar amb el suport majoritari del ple. Aleshores s'espera també tenir damunt la taula un altre informe on s'exposaran les conseqüències del fet de declarar desert el concurs tal com demana CiU en una moció."